Ett nytt år med nya förhoppningar

Nu påbörjar vi ett nytt år. Tänk att varje år är det nya förhoppningar, löften om förbättringar och annat som ligger på önskelistan. Ibland funderar jag över varför vi inte tänker annorlunda till nästa år. Hur ofta är det vi faktiskt uppfyller det vi lovar oss själva? Den procenten är inte så hög skulle jag gissa. Jag har funderat på några saker som vi skulle kunna göra för att faktiskt klara av att hålla nyårslöften eller uppfylla våra mål och förhoppningar.

Nyår fler dagar per år

Ett alternativ för att försöka göra det här på ett lite bättre sätt kan vara att dela upp året i flera delar. Vem säger att det är den första januari som är den enda dagen att lova sig själv något? 365 dagar är ganska lång tid att tänka framåt på förändringar. Om vi istället delar upp det i mindre delar kan vi sätta delmål som vi faktiskt kan se.

Ett bra exempel går att göra med att spara pengar. Låt säga att det är 100 000 kronor som är målet. Det kan låta mycket om du startar från noll kronor. 1000 kr i månaden skulle ta lite mer än 8 år vilket skulle kännas meningslöst. Om det första målet istället är att ha 10 000 kronor på kontor går det att spara ihop inom ett år. Det är mer rimligt och ett mål att sträva efter.

Delmål gör det lättare att nå målet

Det jag pratar om är att sätta delmål. Sluta röka under ett helt år kan kännas svårt för den som har bestämt sig för att göra det. Precis som att det är svårt att sätta ett maraton som mål för löpning. Tänk delmål som du ser att du kan uppnå. På det sättet har du möjlighet att nå hela vägen fram till målet utan att tappa gnistan på vägen dit.